СУЧАСНІ МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • М. В. Орленко ЧНУ ім. Петра Могили, Україна

Ключові слова:

молодь, молодіжні громадські організації, Європейський Союз, євроінтеграція, міграція

Анотація

На сьогодні питання становлення та розвитку державної молодіжної політики в Україні є актуальним та затребуваним, особливо в період євроінтеграційних процесів. Адже державна молодіжна політика – це та діяльність держави, яка націлена на створення важливих й необхідних умов для розвитку та реалізації молоддю та молодіжними громадськими організаціями своїх ідей і пріоритетів. З моменту підписання політичної та економічної частин Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, наша країна вступила на шлях трансформаційних процесів у всіх сферах роз-витку суспільства та виступає активним суб’єктом євроінтеграційних процесів.
Важливим на сьогодні, у контексті євроінтеграційних процесів, виявляється наближення українського молодіжного законодавства до європейського, також необхідно взяти до уваги європейську триступеневу структуру реалізації молодіжної політики. Так, європейська каскадна модель складається з трьох рівнів: перший рівень – рівень уряду; другий рівень – де можливості реалізації молодіжної політики делеговані регіональним і муніципальним адміністраціям; третій рівень – де основним інструментом участі молоді в реалізації визначеної політики виступають молодіжні організації.
Відомим механізмом для реалізації державної молодіжної політики є молодіжні громадські організації. Однак у цій ситуації наявні проблеми з непроінформованістю грома-дян про діяльність молодіжних громадських організацій. Відповідно, це вимагає від органів державної влади удосконалювати положення державної молодіжної політики, враховуючи досвід країн Європейського Союзу, для забезпечення повноцінної діяльності громадських організацій України відповідно до нових сучасних умов розвитку країни. Окрім того, значну роль у функціонуванні державної молодіжної політики відіграють дієві комплексні програми, що визначають основні аспекти розвитку молодіжної політики на місцях та спрямовані на підтримку здорового способу життя молоді, її обдарованості, патріотичності, неформальної освіти, розвитку інститутів громадянського суспільства.

Біографія автора

М. В. Орленко, ЧНУ ім. Петра Могили

канд. політ. наук, старший викладач кафедри політичних наук, вчений секретар Вченої ради

Посилання

Кожушко Н. І. Комплексний механізм реалізації державної молодіжної політики : інноваційний та модернізаційний по-тенціал / Н. І. Кожушко // Аспекти публічного управління. Механізми публічного управління. – К. : Національна акаде-мія державного управління при Президентові України, 2015. – № 3 (17). – С. 43–50.

Кожушко Н. І. Механізми реалізації державної молодіжної політики і розширення транскордонного співробітництва України / Н. І. Кожушко. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/db/2014-1/doc/ 5/03.pdf.

Трансформація державної молодіжної політики в контексті європейської інтеграції України : наук. -метод. розробка / авт. кол. : Є. І. Бородін (кер.), Н. М. Літвінова, Ю. В. Борисова, І. В. Хохрякова. – К. : НАДУ, 2008. – 40 с.

Триває робота щодо зміцнення міжнародного співробітництва в галузі молодіжної політики [Електронний ресурс] / Урядовий портал. Прес-служба Державної служби молоді та спорту. – Режим доступу : http://www.kmu.gov.ua/control/ publish/article?art_id=244167212.

Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації – Тернопіль : ТОВ «Терно-граф», 2017. – 100 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Політичні інститути і процеси