ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ ПЕРЕДУМОВ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О. О. Комарчук Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського, Ukraine

Ключові слова:

гібридна війна, агресор, референдум, олігархія, деструктивні технології, історичні відносини

Анотація

До сьогодні явище гібридної війни не є досконало вивченим феноменом в структурі модернізованих конфліктів сучасності. Але аналізуючи дослідження ряду вітчизняних та зарубіжних науковців з цього питання, можна визначити, що жоден конфлікт у тому числі гібридного виду не виникає за відсутності ряду певних передумов в тому числі історичних. Геополітичне протистояння останніх століть між наймогутнішими країнами світу, залучає менш впливові держави до міжособистісних конфліктів та використовує останніх в своїх економічних та політичних інтересах. В усіх випадках гібридних конфліктів існує особливість історичних відносин між агресором та країною-мішенню. Яскравим прикладом цього є Українська держава та її відносини з сусідньою «братерською» Росією. Вивчення основних історико-політичних аспектів у відносинах між цими державами надає більш чітке розуміння причин сьогоднішніх подій у Криму, Донбасі та взагалі на всій території України. Детальний аналіз українсько-російської історії надає можливість звернути увагу на помилки, зрозуміти мотиви та попередити цілі агресора. Кінцевою метою чого є створення програми протистояння агресивним діям у гібридних конфліктах сьогодення в Україні та інших країнах світу.

Біографія автора

О. О. Комарчук, Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського

аспірант, кафедра політології

Посилання

Магда Е. В. Гібридна війна вижити та перемогти [Текст] / Е. В. Магда. – Харків. : Віват, 2015. – 320 с.

Кормич А.І. Історія України. [Електронний ресурс] / А. І. Кормич, В. В. Вагацький. – Режим доступу : pіdruchnіkі.com/158407208395/іstorіya/іstorіya_ukrayіnі.

Рущенко І. Підривні соціальні технології в структурі гібридної війни [Електронний ресурс] / І. Рущенко. – Режим доступу : dspace.unіvd.edu.ua/xmluі/bіtstream/handle/123456789/315/RUSHCHENKO.pdf?sequence= 1&іsAllowed=y.

Відомості про результати всеукраїнського референдуму, 1 грудня 1991 р. ЦДАВО України. – Ф. 1. – Oп. 28. – Спр. 144. – Арк. 6. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.archіves.gov.ua/Sectіons/15r-V_Ref/іndex. php?11.

Всесоюзний референдум про збереження СРСР, Вікіпедія. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : uk. wіkіpedіa.org/wіkі/Всесоюзний_референдум_про_збереження_СРСР.

Володимир Корнілов: референдум 1991 року про незалежність України: [Електронний ресурс]. – Корнілов В. – Режим доступу : tіmerodessa.net/news/Vladіmіr_Kornіlov_referendum_1991_goda_o_nezavіs.html.

Семь фактов о референдуме 1991 года. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : russіan7.ru/post/7-faktov-o-referendume-1991-goda.

Что было: интервью граждан Украинской ССР о всеукраинском референдуме. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.youtube.com/watch?v=c4J1іaqEy14.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Теорія та історія політичної науки